ENERGETYKA, RYNEK ENERGII - CIRE.pl - energetyka zaczyna dzień od CIRERynek Gazu
Właścicielem portalu jest ARE S.A.
ARE S.A.

SZUKAJ:



PANEL LOGOWANIA

X
Portal CIRE.PL wykorzystuje mechanizm plików cookies. Jeśli nie chcesz, aby nasz serwer zapisywał na Twoim urządzeniu pliki cookies, zablokuj ich stosowanie w swojej przeglądarce. Szczegóły.


PARTNER SERWISU


KALENDARIUM WYDARZEŃ
XXIII Konferencja GAZTERM 2020 (Nowy termin)

Kiedy: 27 - 30 wrzesień 2020
Miejsce: Międzyzdroje, Hotel Vienna House Amber Baltic
Organizator: Studio4U, Partner merytoryczny DISE
XX Konferencja Rynek Gazu 2020

Kiedy: 21 - 23 październik 2020
Miejsce: Nałęczów
Organizator: Redakcja Rynku Energii



5 rzeczy, które można zrobić, aby zaoszczędzić energię w przemysłowej produkcji żywności
25.06.2020r. 09:29

W Veolii głęboko wierzymy, że jeśli można zużywać mniej energii elektrycznej, gazu, ciepła lub innych mediów - to wręcz należy! Wg naszych analiz zużycie mediów, obok zakupu półproduktów i pensji, to największy koszt ponoszony przez przemysłowych producentów żywności. Optymalizacja energetyczna oznacza więc dla naszych klientów lepszy wynik finansowy, pozycję konkurencyjną, zaoszczędzone zasoby i ostatecznie mniejszą emisję CO2. Przedstawiamy 5 prostych działań, które pomogą zmniejszyć zużycie mediów w zakładzie przemysłowym.
1. Pomiary

Zanim zaczniesz oszczędzać energię elektryczną, gaz, ciepło, itd. musisz wiedzieć, które urządzenia zużywają jej najwięcej - dokładnie ile i kiedy. Z doświadczenia wiemy, że warto założyć podliczniki elektryczne na instalacjach: chłodniczych, oświetleniu, wentylacji i sprężonym powietrzu , a podliczniki gazu na cieple technologicznym (np. piece), produkcji pary i CWU. Dobrze skonfigurowany system pomiarowy zazwyczaj jest także wykorzystywany przez obsługę techniczną klienta do wykrywania i diagnozowania usterek oraz wdrażania własnych pomysłów na optymalizację (nawet bez wdrożenia działań z punktu 2).

2. Audyt

Wiedzę pozyskaną w punkcie 1 należy uzupełnić o audyt technologii i inwentaryzację. Analiza strumieni ciepła i chłodu (oraz ewentualnie innych) pozwoli upewnić się, że w twoim zakładzie nie jest marnowane ciepło odpadowe, gdy jednocześnie jest produkowane np. w kotłowni. Problem ten często spotykany jest w przypadku skraplania w chłodnictwie. Przeprowadzony audyt uzupełniamy o propozycje rozwiązań lub scenariusze wdrażania oszczędności.

3. Zmniejszenie zużycia energii elektrycznej przez chłodnictwo

Dzięki naszemu doświadczeniu, wiemy, że urządzenia chłodnicze zużywają nawet do 60% energii elektrycznej pobieranej przez cały zakład. Różnica zużycia energii pomiędzy tradycyjnymi technologiami chłodniczymi na F-gazy, a nowoczesnymi na CO2 lub amoniak może wynosić nawet 45% w przypadku zamrażania. Widzimy więc że, tylko na samym zamrażaniu (np. truskawek) można oszczędzić do 29 groszy na każdym kilogramie gotowego produktu. Chłodnictwo posiada także bardzo duży potencjał odzysku ciepła, które odpowiednio zagospodarowane może być wykorzystywane nawet do produkcji pary. Nie wspominając o CO lub CWU.



4. Zmniejszenie zużycia energii (gaz lub energia elektryczna) na produkcję ciepła

Przy obecnym stanie technologii i cenach energii ogrzewanie bezpośrednio energią elektryczną jest nieuzasadnione(poza bardzo szczególnymi przypadkami). Większość grzałek elektrycznych z powodzeniem można zastąpić pompami ciepła (najlepiej na CO2 lub amoniak) lub podłączyć się pod centralny układ CO i CWU na gaz.

5. Kogeneracja lub fotowoltaika

Są to nowoczesne technologie pozwalające produkować energię elektryczną, a w przypadku trigeneracji także ciepło, parę i chłód we własnym zakresie. Inwestycja starannie przemyślana pod względem formalnym, technicznym i finansowym (wsparcie zewnętrzne) pozwoli na bardzo szybki zwrot nakładów i co czasem ważniejsze, zabezpieczy właściciela zakładu produkcyjnego przed wahaniami cen energii.

Wyżej wymienione działania to jedynie "czubek góry lodowej". Zazwyczaj informacje z pomiarów energetycznych i wnikliwe audyty otwierają przed nami duże spektrum różnorodnych możliwości. I właśnie one dają nam ogromną motywację do codziennej pracy, systematycznych i precyzyjnych audytów oraz wdrażania zaawansowanych ekologicznych i ekonomicznych rozwiązań.

Wg naszych analiz zużycie mediów, obok zakupu półproduktów i pensji, to największy koszt ponoszony przez przemysłowych producentów żywności. Optymalizacja energetyczna oznacza więc dla naszych klientów lepszy wynik finansowy, pozycję konkurencyjną, zaoszczędzone zasoby i ostatecznie mniejszą emisję CO2.

Mikołaj Gajsler, Dyrektor Handlowy, Członek Zarządu Veolia Industry Polska


Podstawą optymalizacji zużycia energii w zakładzie produkcyjnym powinno być przeprowadzenie audytu energetycznego, co pozwoli na identyfikację obszarów, w których zużywana jest największa ilość energii, wody i ciepła, a co za tym idzie obszary, w których powinno się przeprowadzić działania pozwalające wygenerować oszczędności. Należy rozważyć modernizację instalacji, a także wdrożenie systemów odzysku wody i/lub ciepła, które pozwolą na zmniejszenie ilości wykorzystywanych surowców. Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii (np. biogazu wytworzonego w przy oczyszczaniu ścieków z wykorzystaniem technologii beztlenowej lub kotłów na biomasę) pozwoli na zmniejszenie emisji szkodliwych substancji, a wraz z systemami zarządzania energią pozwolą na wdrożenie efektywnej gospodarki energetycznej przedsiębiorstwa.

Firma Veolia przeprowadza profesjonalne audyty i przygotowuje propozycję rozwiązań pozwalających na poprawę efektywności w obszarze mediów przemysłowych. Zajmuje się projektowaniem, budową i zarządzaniem rozwiązaniami z zakresu gospodarki wodnej, energetycznej i odpadowej, które pozwalają na znaczne oszczędności oraz obniżenie negatywnego wpływu przedsiębiorstwa na środowisko naturalne, np. redukcję emisji zanieczyszczeń.
Veolia

DODAJ KOMENTARZ
Redakcja portalu CIRE informuje, że publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu CIRE. Redakcja portalu CIRE nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Przesłanie komentarza oznacza akceptację Regulaminu umieszczania komentarzy do informacji i materiałów publikowanych w portalu CIRE.PL
Ewentualne opóźnienie w pojawianiu się wpisanych komentarzy wynika z technicznych uwarunkowań funkcjonowania portalu. szczegóły...

Podpis:


Poinformuj mnie o nowych komentarzach w tym temacie




cire
©2002-2020
Agencja Rynku Energii S.A.
mobilne cire
IT BCE